rotation
Menu Sluiten
Hoe wordt melk kaas? Terug

Hoe wordt melk kaas?

Kaas maken is een echte kunst ! Iedereen weet dat zijn basisproduct melk is en dat hij daarom zoveel heilzame calcium voor ons organisme bevat. Weet je echter precies hoe de melk verandert in een heerlijke kaas? Ziehier de drie stappen om Maredsous®-kaas te maken.

Stap 1 : van melk tot wrongel 

Hiermee leren we je niets bij: melk is een vloeibare substantie. De eerste stap bestaat er dan ook in de melk vast te maken, via een procedé dat stremmen heet.  Hierbij voegen we een substantie, “vegetarisch stremsel” geheten, toe aan de melk, die een deel van de melk verhardt. Op deze manier sorteren we ook de onderdelen van de melk, waarbij we enkel de elementen bijhouden die van belang zijn, zoals het vet en de calcium, en we de wei en zowat de hele hoeveelheid lactose wegfilteren. 

Het vaste gedeelte is de “wrongel”, terwijl het vloeibare overschot de fameuze “melkwei” is. Na een uurtje rusten, snijden we de wrongel in kleine stukjes, die we nadien opwarmen om de afscheiding van de wei te vergemakkelijken. Vervolgens leggen we de bekomen wrongel in een mal. 

Stap 2 : uitlekken en pekelen

Om het verhardingsproces voort te zetten persen we geleidelijk de wrongel. Zo halen we er het laatste beetje wei uit: ongeveer 80 % van het water in de wrongel wordt uitgeperst. Deze stap heet uitlekken. 

We nemen de kaas uit de mal : hij begint zijn definitieve vorm aan te nemen. Nu leggen we hem gedurende enkele uren in een pekelbad. Deze zoutoplossing zorgt ervoor dat de Maredsous®-korst vorm krijgt en bereidt de kaas voor op de rijping. Het pekelen is een fundamentele stap, want hij levert de unieke smaak van de Maredsous®-kaas. 

Stap 3 : rijpen

De kazen van Maredsous® rijpen in de kelders van de Abdij. We geven de kaas de nodige zorgen opdat de korst zich verder vormt en de kaas tot de gewenste rijpheid komt. 

Het rijpingsproces is bij elke kaas anders : de blokkaas van Maredsous® en de Fagotin rijpen langzaam in de kelders, waar ze hun uniek karakter, aroma en smaak kweken. Gedurende 21 dagen wassen we ze met de hand in bronwater. En dat verklaart meteen hun succes op de kaasplank!