rotation
Menu Sluiten
Kaas bij het ontbijt ? Natuurlijk ! Terug

Kaas bij het ontbijt ? Natuurlijk !

In België hebben we niet altijd de reflex om kaas op de ontbijttafel te zetten. Nochthans kunnen onze Europese buren en vele andere landen uit de hele wereld moeilijk zonder. En als ’s ochtends kaas eten zo populair is over heel de planeet, dan moet daar een goede reden voor zijn, toch?

De wereld rond met ochtendkaas

Onnodig ver te reizen om kaas op het ontbijtmenu te vinden. In Nederland, Duitsland en Denemarken liggen de sneetjes charcuterie en kaas op het bord van de eerste maaltijd van de dag. In Spanje serveren ze vaak kaas bij brood met tomatentapenade en in Wales eten ze gegratineerde kaas op hun ontbijtboterhammen (de fameuze “Welsh rarebit”). De Grieken en Turken hebben dan weer de gewoonte om bij hun koffie... een sandwich met kaas te eten. Zelfs in Marokko beleggen ze hun kleine ontbijtbroodjes geregeld met confituur of kaas. 

Aan de overkant van de Atlantische Oceaan blijven de Brazilianen niet achter : ook zij gaan voor een kaasschotel eens ze uit hun bed veren. In Mexico eten ze ‘s ochtends kaas bij hun rundsvlees en bonen, in Venezuela vullen ze er hun empanadas mee. Bij de Noord-Amerikanen ten slotte is de bagel met kaas een begrip en dat is het intussen ook in de rest van de wereld.

Handleiding: kaas bij het ontbijt

Met het ontbijt maken we een einde aan het nachtelijk vasten. Daarom is deze maaltijd heilig: hij moet ons tegelijkertijd wekken en van voldoende energie voorzien om in vorm te zijn tot de lunch. Een portie kaas bij het ontbijt levert een gunstige hoeveelheid proteïnes en calcium aan ons lichaam. 

Op het vlak van smaak past kaas perfect bij fruit en is het dus helemaal op zijn plaats bij confituur! Maredsous® Tradition bijvoorbeeld smaakt heerlijk met peren, terwijl Fagotin en Maredsous® Smeerkaas met Geitenkaas perfect matcht met honing. Geroosterde boterhammen laten deze combinatie het best tot zijn recht komen, maar we kunnen ons ook een plezier doen met peperkoek.

Het zegt je misschien niets , maar de combinatie kaas en koffie valt bij de grootste fijnproevers in de smaak. Zonder meteen je boterham met Maredsous® in je eerste koffie van de dag te doppen (hoewel...), probeer bij je volgende brunch een degustatie van koffies en kazen uit. Je zal versteld staan.

En voor hen die de neiging hebben in volle ochtendrush  hun ontbijt over te slaan, kaas kan je makkelijk meenemen. Hij is er zelfs op voorzien, zoals de Maredsous®-smeerkaas in individuele porties. Zie je wel, kaas hoort bij het ontbijt!