Terug
Gratin dauphinois met Maredsous® Dubbelroom
Ingrediënten
Voor 4 personen:
- 200 g Maredsous® Dubbelroom
- 1 kg grote vastkokende aardappelen (Nicola)
- 1 groot knoflookteentje
- 2 dl volle melk
- 2 dl room met 20% vg
- Een klontje boter
- Peper
- Zout
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 °C. Smelt de Maredsous® Dubbelroom op een zacht vuur in een steelpan, met de melk. Haal van het vuur, voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout.
- Snij het knoflookteentje doormidden, wrijf er een ovenschaal mee in en beboter die.
- Schil de aardappelen (± 900 g nettogewicht) en spoel ze snel af onder de kraan, zonder ze te weken. Snij met een mandoline in dunne schijfjes (3 mm). Schik in opeenvolgende lagen in de schotel en voeg de Maredsous®-crème toe. Op het einde moet de crème net zo hoog komen als de aardappelen, zonder dat ze ondergedompeld zijn. Vul de gratinschotel niet tot de rand, om te vermijden dat ze overloopt. Het mengsel borrelt een beetje tijdens het bakken. Bak 1 u 20 in de oven.
- Serveer als bijgerecht bij geroosterd of gegrild vlees, stoofpotjes enz.
- Je kunt naar smaak ook een paar dunne uiringen en/of takjes tijm tussen de aardappellagen stoppen, geperste teentjes knoflook op de bodem van de schotel leggen en/of geraspte nootmuskaat aan de Maredsous®-crème toevoegen.
Tip
Was of week de aardappelschijfjes niet. Voor een zachte gratin moeten ze hun zetmeel behouden.